Vakantie-kilo-knaller!

Waarom komt iemand kilo’s aan tijdens een vakantie terwijl een ander gewicht verliest? Wat ligt hieraan ten grondslag en wat moet je ermee?
Een inzicht in gewichtige zaken!

Doordeweeks kunnen de zintuiglijke prikkels van de dag een blauwdruk achterlaten in je systeem. De spanning verhindert de rode zuurstofrijke doorbloeding op volle sterkte te laten stromen waarbij de onvolledige ademhaling het meest te verwijten valt. Beïnvloeding van buitenaf zorgt ervoor dat het bij de sensitieve mens al gauw ‘te hoog’ zit. De adem krijgt maar oppervlakkig lucht en zet het ontgiften van alle organen, weefsels, spieren etcetera op non actief, in de kou dus!
Als de opschoning te lang duurt dan geeft het systeem een luchtalarm af. De zucht -knop treedt in werking en laat de zware beluchting de aftocht blazen.

Op emotioneel niveau voeren de gedachten aan boosheid, frustratie, verdriet en vermoeidheid het woord. Alles op alles wordt gesteld om de mens als geheel te laten functioneren en elke ontlading wordt aangegrepen om dit te bewerkstelligen. Het behoud van de vitale organen staat voorop! De dagelijkse druk kan hoofdpijn geven die nog enigszins te handelen was maar wanneer de ontspanning een betekenis krijgt toebedeeld omdat het bijvoorbeeld weekend is dan gaan de trossen los. Niet zelden leidt dat tot migraine omdat de explosieve rust ruim baan krijgt om de opgestapelde onrust te lozen. Het leidt tot filevorming omdat het lijf de spanning niet per direct kan oplossen. De gifstoffen hebben een verlammende werking waardoor de vermoeidheid groen licht krijgt. Waarom? Omdat jij op mentaal niveau -deels onbewust- het ook goed vindt!

Voor velen (als ze eerlijk durven zijn) betekent vakantiepret; pet! Zeker voor degenen die aanhangers zijn van de controle, het overzicht en het perfectionisme! Helaas geldt dat in meerdere mate voor vrouwen, moeders, waarbij het systeem toch al moeite had om zijn mannetje te staan. De kortere lontjes branden in en er hoeft maar íets te gebeuren of het ontploft.

Alles staat in het teken van ‘de belofte’! ‘Ik heb mezelf rust en ontspanning beloofd; zalig nietsdoen!’ Iedere kink in de kabel verhoudt zich als een zwarte tropische stortbui die wreed de luchtbel doorprikt en elke illusie om zeep brengt. En dat doet zeer!
Eenzaamheid staat met stip genoteerd omdat samenzijn je pijnlijk bewust maakt dat je het zélf moet doen. Het steekt de kop op en het nekt je! Het torent hoog boven alle pleziertjes uit.

Het lege gevoel wordt manhaftig gevoed met ‘troost’-eten. Het denken, het malende piekeren gedrogeerd met pillen en drank die mokerslagen uitdelen. In die vervorming kan seks er ook wel bij! Aan de buitenkant heeft men het naar de zin. Selfies te over, vrolijke Facebook updates terwijl men zichzelf bij gebrek aan de vertrouwde beslagen thuis-spiegel verder van huis laat voeren. Negatief? De dagelijkse praktijk wijst uit dat het maar al te realistisch is! Niet voor niets pieken de echtscheidingsaanvragen na de vakantiepiek!

Maar, vraagt menigeen zich af, waarom dan die kilo’s terwijl ik níet tot die categorie behoor? Ik ben tevreden met de omstandigheden, herken mezelf er niet in en geniet dus met volle teugen van de vakantie.
Het heeft puur te maken met de inténtie waarmee jij jezelf laat voeden! Als je mentaal aan het eind van je Latijn bent omdat je je leeg voelt dan heb je zwaar energetisch voedsel nodig om je in stand rechtop te houden. Het ligt niet aan de croissants, de volvette kazen of de liters wijn. In feite is het een sublieme overlevingsstrategie van je systeem om de lever en de gal op te porren. Immers, datgene wat je op je lever hebt, waarom je niet je gal kan spugen (soms wel maar dan vanuit het lichaam wat het meer dan kotsbeu is) heeft munitie nodig om de fabriek te laten draaien. En dat red je niet met een groen-gele salade en 10 kilometer hardlopen! De ergernis blijft zitten waar die zit ook al ren je je rot! Je neemt slechts een loopje met jezelf!

Het lichaam houdt vocht vast om de gifbelt te verdunnen. Een dobberende reddingsboei die het beste gedijt in water! En dat zet uit; slaat door in de getallen die niet representatief zijn op de weegschaal maar jou wel de baas zijn omdat de werkelijkheid zijn ogen heeft neergeslagen. Ingehouden verdriet herbergt de bitterste en de zoutste tranen en zou het lichaam veel schade kunnen berokkenen, de nieren voorop, wanneer het niet overgenomen zou worden door de innerlijke wijsheid van je systeem.

Mannen zijn in staat om beter te kunnen relativeren door de mannelijke energie die in zijn oorsprong de rechtgeaarde kracht kan bestendigen. Desalniettemin zien we het aantal toenemen dat zichtbaar aan den lijve er rond voor uitkomt dat ze eveneens hun buik er vol van hebben!

De mate van gewichtstoename of vermindering is gekoppeld aan de mentale status. Hoe verhoud jij jezelf ten opzichte van de wereld om je heen en belangrijker: naar jezelf toe! De ene mens is de andere niet hetgeen o.a. tot uiting komt in het empatisch vermogen. Zeker in gezelschap kan dat tot vertwijfeling leiden omdat je er met je pet niet bij kan dat iemand zich zo op kan stellen naar anderen toe.

Verwachtingen leiden tot teleurstellingen en dat is de boemerang die jouw verantwoordelijkheid in de waagschaal legt! Hoe ga je daar mee om?
In Dubbel Dubbelleven wordt daar dieper op ingegaan. De bottomline is de kracht om de realiteit te laten bezinken en met twee voeten op de grond de spanning de kans te bieden om af te laten voeren waardoor impressies niet blijven kleven aan en in je lijf. Gewichtsverlies kan een teken zijn dat het besef van het leven je door de vingers glipt en er geen samensmelting plaatsvindt met je mentale instelling. Het klikt niet waardoor er geen verbinding in samenhang is. Er is moed voor nodig om jezelf bijeen te rapen maar de liefde om dat te kunnen bewerkstelligen ligt al op afroep te wachten!

Geeft de weegschaal geen verandering aan dan wil dat niet zeggen dat je dan als mens in totale harmonie verkeert. Het bewustzijn kan ook op vakantie zijn naar verre oorden! Het percentage personen wat totaal in evenwicht is met zichzelf is een gotspe! Hetgeen niet wil zeggen dat er vele gradaties zijn van geluk of mate van genieten.

Kortom, vele wegen leiden naar Rome. Aan jou de keuze om die pauselijke inwijding te zoeken of het dichter bij huis te laten om in te grijpen wanneer je nattigheid voelt!