De maat is vol!

Hoe verhouden vakantie en gewicht zich tot elkaar? Hoe zwaarwegend zijn emoties met zelfs een scheidingspiek tot gevolg?
Een inzicht met vérstrekkende gevolgen!

Zolang mensen een doel hebben om naar toe te leven drijft de illusie van de belofte als een groene golf moeiteloos mee in het systeem. Heimwee naar dat specifieke gevoel sleurt velen zelfs decennialang naar dezelfde vakantieplek want ‘dat is zo lekker vertrouwd’! Elk ingrediënt moet dan wel kloppen waarbij de weersverwachting als een donkere wolk boven het vakantiegeluk hangt. Behaaglijke warmte verschaft ontspanning de vrijheid waardoor gewoontes elkaar naadloos opvolgen. ‘Want als de kinderen het naar de zin hebben, hebben wij het ook en gelukkig regent het in Nederland!

Avonturiers die op de bonnefooi rondtoeren verleggen wel hun grenzen maar de ervaring leert in de praktijk dat menigeen zich juist daardoor zo beknot voelt omdat elke nieuwe omstandigheid toch hetzelfde gezicht weerspiegelt voor het slapengaan.

Afleiding, verleiding, ja zelfs een rondleiding kan de gedachtestroom niet stoppen. Bij elk stil moment steekt het de kop op want daar zetelt het immers. Het hoofd blijft zich zorgen maken totdat de overgave het voor het zeggen heeft. Vermoeidheid staat bovenaan, dankbaar gevolgd door loomheid in lijf en leden. Op lichamelijk vlak slaat de drogerende uitwerking toe en de opstapeling van zuren en bitterheid grijpt zijn kans om zich een versuffing te versjouwen en te lozen daar waar mogelijk is.

Het ligt aan de golflengte van de persoon in welke mate hij of zij het toelaat om emoties – gedachten dus – te sturen. In hoeverre speelt het bewustzijn een rol?
Voorbeelden: ‘Nou, ze bekijken het allemaal maar, ik doe waar ik zin in heb want het is ook mijn vakantie tenslotte!’, ‘Ik regel, ren en zorg dat alles onder controle is waardoor me dat al voldoende rust geeft!’, ‘Ik geniet van mijn impulsieve aankopen, extra aan eten en drinken’! of ‘Ik heb pijn in mijn maag en buik, voel me eenzaam en verdrietig, heb heimwee naar ik weet niet wat, zou naar een onbewoond eiland willen!’ Vervolgens maken ze zich wijs dat iedereen het wél goed voor- en met elkaar heeft en beseffen niet dat de omgeving dat hun ook toedicht!

Het is onmogelijk om iedereen over een kam te scheren maar de cijfers liegen er niet om. De weegschaal slaat door bij thuiskomst en de stoppen waren dat allang! Het vakantiegevoel kent vele gezichten. Op Facebook hebben de mensen er een handjevol van om je te vergiftigen met foto’s van de heerlijkste gerechten terwijl je aan je water voelt dat ze de spijs en alcohol amper door de strot krijgen vanwege de emotionele lading die er op- en inzit. Als je er Selfie echt van zou genieten dan zou je er niet eens aan dénken of de tíjd hebben om het te moeten mededelen met anderen die het ‘lekker’ niet voorgeschoteld krijgen. Breedbeeldcamera’s moeten eraan te pas komen om de grijns van oor tot oor vast te leggen; het geheven glas als zoethoudertje.

Foto’s liegen maar het lichaam niet!

Als je nooit bij jezelf te rade gaat dan heeft het leven het oppervlakkig naar zijn zin en past dit gedrag bij lichamelijke kwaaltjes die overeenkomstig met vrijwillig handgemeen en pillen weg te slikken zijn. Dus je laat je ‘kraken’ omdat de hersenen dat weigeren. Je laat je masseren in plaats van jezelf over het hart te strijken. Je slikt die bittere pil want dat is maar even, toch?

Weg uit de woon-werk-sociale omgeving kan een zucht van verlichting slaken in het emotionele systeem waardoor het lichaam letterlijk tot ontzetting komt. Dat fenomeen zie je ook vaak bij vrouwen die aan het eind van de dag een opgezette buik krijgen. Dat is niet altijd gekoppeld aan de mate van voedingsinname gedurende de dag, wel door de energetische emotionele voeding die slecht te verteren viel. Door spanning stokt de volledige ademhaling en blijven organen verstoken van energie om de verwerkingsoven te laten branden. ‘Het zit me hoog, het zit me tot hier!’

De opgekropte spanning is als een snelkookpan op zijn hoogtepunt die geblust moet worden. Vakantiekinderen krijsen winkelstraten bij elkaar om uit onvoorwaardelijke liefde naar de ouders of liever gezegd, uit angst, het spanningsveld over te nemen en ruimte te bieden.

‘Ik kom van de lucht alleen al aan’, verzuchtten velen. Dat klopt! Zaken waar een luchtje aan zit verzwaren je en maken je vaak onbewust verdrietig. De noodgreep van het lichaam om die verbittering te verdunnen uit zich in het vasthouden van vocht en lucht. Daar valt niet tegenop te boksen, sporten of diëten! Zolang je niets te zeggen hebt in jezelf nemen je emoties en het lijf het heft in handen. Het voortkabbelen van relaties in welk verband dan ook; gezin, partner, werk, familie en vrienden, duurt net zolang totdat het mentale systeem de witte vlag hijst. Behoefte aan innerlijke rust eist de vrede op en dat is iets totaal anders dan tevreden zijn, gekoppeld aan maatschappelijke maatstaven.

Het mentale systeem gaat nooit op vakantie want dat bén je en dat achtervolgt je na iedere ademhaling!

Ik voorzie een immense toename van vollere maten in relatie tot personen die kolossale vrachten aan onverwerkte emoties meezeulen waarbij het gebrek aan mentaal inzicht op het lijf geschreven staat!

Ieder mens heeft zijn eigen golflengte en zie dat voor je als een radiostation waar jij specifiek op afgestemd bent. Dáár is het geluid zuiver! Loop je van je zender af dan komt er ruis op de lijn en verdwaal je in een kakofonie aan lawaai waar je horendol van wordt. Je wordt op sleeptouw genomen totdat je er zelf geen touw meer aan vast kan knopen of in sommige gevallen juist wel! Het onderscheidend vermogen is weg. De realiteit gekleurd met een mateloze negatieve uitvergroting tot gevolg. Een scheiding van tafel en bed kan niet verhoeden dat hartzeer alleen jezelf betreft!

Slechts een besluitvorming vanuit het mentale systeem – daar waar je oog in oog met jezelf staat – rechtvaardigt een opluchting en uitwerking waarbij tijdelijk een maatje méér bejubeld en geaccepteerd moet worden omdat je weet dat geduld beloond wordt.

Dát vereist maatwerk en dat kan alleen wanneer je beseft dat je slechts maatjes met jezelf moet zijn en met niemand anders!